Lista aktualności Lista aktualności

1 października
Dzień Smolarza

Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

JAK ROZPOZNAĆ KRUKA?

JAK ROZPOZNAĆ KRUKA?

Ptaki z rodziny krukowatych bardzo licznie występują w Polsce. Jednak czy jesteśmy w stanie rozróżnić kruka od gawrona?

Spróbuję Wam w tym pomóc. Na świecie żyje około 120 gatunków ptaków zaliczanych do rodziny krukowatych. W naszym kraju gnieździ się tylko siedem: kruk, wrona, gawron, kawka, sroka, sójka oraz orzechówka.

Cechą charakterystyczną w/w ptaków jest ich dość duży, mocny dziób oraz charakterystyczny skrzeczący odgłos.  Ptaki te są bardzo towarzyskie, chętnie żyją w grupach. Gniazda zakładają na drzewach ( z wyjątkiem kawki -dziuple i budynki ), w których składają od 3 do 6 jaj. Są opiekuńcze  i troskliwe, obydwoje rodziców wychowują młode przez kilka miesięcy.

Są wszystkożerne, preferując pokarm pochodzenia zwierzęcego (owady, pisklęta, jaja, drobne gryzonie i padlinę).

Kruk (Corvus corax )- największy przedstawiciel tej rodziny. Cały czarny, ma duży garbaty dziób, w locie charakterystyczny klinowato ścięty ogon. Jest ptakiem bardzo płochliwym i unika bliskości ludzi.

Gawron (Corvus frugilegus) - mniejszy od kruka, podobny wielkością do wrony, od której różni się całkowicie czarnym upierzeniem. Gnieździ się kolonialnie na wysokich drzewach, często na osiedlach ludzkich.

Wrona siwa ( Corvus corone cornix) - podobna do gawrona, od którego różni się szarym upierzeniem grzbietu i spodu ciała. Gnieździ się w pojedynczych parach na drzewach na skraju lasów i krajobrazie rolniczym, ale też spotykana jest w miastach.

Kawka ( Corvus monedula ) - mniejsza od wrony i gawrona, odróżnia się od nich rozjaśnionym upierzeniem tyłu głowy i karku. Zamieszkuje osiedla ludzkie, stare parki. Jako jedyny nie buduje gniazd na drzewach, a gnieździ się w dziuplach i zakamarkach budynków, np.kominach. Przebywa w grupach i chętnie gnieździ się kolonialnie.

Zagrożenia i ochrona.

Wszystkie ptaki z rodziny krukowatych licznie występują, dlatego nie ma bezpośredniego zagrożenia. Najmniej pewny jest los kawki. Zgodnie z Ustawą o ochronie przyrody (Dz.Ustaw Nr 92 z 16.IV.2004, poz. 880 )  oraz Rozrządzenie Min. Środowiska (Dz.Ustaw Nr 220 z 11.X.2004, poz.2237) ochroną objęte są wszystkie nasze gatunki ptaków krukowatych.

Źródło: "Ptaki krukowate blisko człowieka" Maciej Luniak


Kafel do strony Lasy Społeczne